Hozzávalók:
Dhálhoz:
Muffinhoz:
Elkészítése:
A vörös lencsét alaposan mossuk meg.
Egy edényben melegítsünk fel 2 ek ghít, adjunk hozzá római köményt és közepes lángon pirítsuk meg egy picit. Adjuk hozzá a koriandert, majd az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. Egy pillanatra még pirítsuk együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk, majd öntsük hozzá a megmosott, pucolt vörös lencsét.
Kevergetve pirítsuk kb. 2 percig, majd öntsük fel 1 liter vízzel és sózzuk meg. Forraljuk fel és addig főzzük, amíg a dhal szét nem fő.
Amíg a dhal fő, készítsük el a muffinokat.
A lenmaglisztet öntsük le a vízzel és hagyjuk állni egy picit – ez fogja összetartani a tésztát.
Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sütőport, a fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsük hozzá az olajat, a vizet, és végül a sajtkrémmel dolgozzuk jól össze.
Papírral bélelt muffin formába adagoljuk a tésztát és előmelegített, 180°C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
A dhálok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.
Amennyiben kenyérrel, rizzsel – bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dhálhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.
A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.
A dhált főzhetjük sűrű pépesre, vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!