Fokhagymás csirkeleves recept
Hozzávalók:
- 1 csirkemell filé
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek rizs
- 1 sárgarépa
- fűszerek: só, bors, két csipetnyi kurkuma
- 1 tk tönkölyliszt
- 1 dl joghurt+ 1 ek tejföl
- ecet ízlés szerint
Elkészítése:
A megmosott csirkemellet 4-6 cm-es szeletekre vágjuk és hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt a habját leszedjük.
Ízesítjük sóval, őrölt borssal, kurkumával, beleteszünk egy hosszában vágott sárgarépát, egy evőkanál rizst, majd a felszeletelt fokhagymát.
Készre főzzük. Teszünk bele ízlés szerint egy kis ecetet.
Elkészítjük a habarást: a tejfölt és a joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük. Hőkiegyenlítés céljából egy-két merítőkanálnyi levest kimerünk és hozzáadjuk a habaráshoz, majd folyamatos keverés mellé a leveshez adjuk.
Ha felforrt lezárjuk a lángot, ha szükség utána ízesítünk.
Forrón tálaljuk.
Tipp:
Ebben a hideg téli időben nincs is finomabb egy tál forró gyógylevesnél. Valóban gyerekkoromban hallottam,hogy a fokhagymás leves a beteg embert is meggyógyítja. Már többször is írtam, de nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy régen nagymamáink konyhájára leginkább az egyszerűség és praktikusság volt a jellemző. Ha volt egy kis csirke,vagy tyúk a háznál, akkor egy kis fokhagymával ízesítve finom levest készítettek.