Fokhagymás csirkeleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell filé
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek rizs
  • 1 sárgarépa
  • fűszerek: só, bors, két csipetnyi kurkuma
  • 1 tk tönkölyliszt
  • 1 dl joghurt+ 1 ek tejföl
  • ecet ízlés szerint

Elkészítése:

A megmosott csirkemellet 4-6 cm-es szeletekre vágjuk és hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt a habját leszedjük.

Ízesítjük sóval, őrölt borssal, kurkumával, beleteszünk egy hosszában vágott sárgarépát, egy evőkanál rizst, majd a felszeletelt fokhagymát.

Készre főzzük. Teszünk bele ízlés szerint egy kis ecetet.

Elkészítjük a habarást: a tejfölt és a joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük. Hőkiegyenlítés céljából egy-két merítőkanálnyi levest kimerünk és hozzáadjuk a habaráshoz, majd folyamatos keverés mellé a leveshez adjuk.

Ha felforrt lezárjuk a lángot, ha szükség utána ízesítünk.

Forrón tálaljuk.

Tipp:

Ebben a hideg téli időben nincs is finomabb egy tál forró gyógylevesnél. Valóban gyerekkoromban hallottam,hogy a fokhagymás leves a beteg embert is meggyógyítja. Már többször is írtam, de nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy régen nagymamáink konyhájára leginkább az egyszerűség és praktikusság volt a jellemző. Ha volt egy kis csirke,vagy tyúk a háznál, akkor egy kis fokhagymával ízesítve finom levest készítettek.