Egyszerű köménymagleves recept
Hozzávalók:
- 3 púpos ek liszt
- 2-3 ek olaj
- 2 púpos ek köménymag egészben
- 0,5 kk só
- 1 csipet bors
- 1 csapott kk őrölt köménymag
- 1 kk házi ételízesítő (esetleg 0,5 leveskocka)
- 9 dl víz
- 2 kisebb szelet kenyér
Elkészítése:
Az egész köménymagot 2 dl vízben felfőzzük. A lisztet egy kisebb fazékban az olajjal csomómentesre keverjük, kis lángon világosra pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, majd fokozatosan beleszűrjük a köménymagos főzetet, plusz még kb. 7 dl vizet, közben állandóan kavargatjuk, hogy ne maradjon csomós.
Visszatesszük a lángra és ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménymaggal, házi ételízesítővel (esetleg leveskockával).
Közben a kenyereket egész apró kockára, darabokra vágjuk és egy tepsibe rakva 200 fokosra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kicsit megpirítjuk.
A levest melegen, a pirított kenyérkockákkal kínáljuk.
Tipp:
Finom, nagyon egyszerű, fél óra alatt elkészíthető és igazán pénztárcabarát. Jól kiegészíti a pirított kenyérkocka, legközelebb egy kis reszelt sajtot is szórok rá.