Csirkehúsgombóc leves recept
Hozzávalók:
Húsgombóchoz:
- 1 kg csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál őrölt édeskömény
- 1 kávéskanál morzsolt zsálya
- 6 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű hajdinaliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4-6 ek zsemlemorzsa
- só
Leveshez:
- 2 ek zsír (liba, kacsa)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 burgonya
- 1 fehérrépa
- 2 sárgarépa
- 5 dl tejföl
- 1 ek finomliszt
- 1 ek petrezselyemzöld
- só
Elkészítése:
A húsgombóchoz lebőrözöm, kicsontozom és ledarálom a csirkemellet a hagymákkal együtt, majd a többi hozzávalóval együtt összekeverem.
A zsemlemorzsát az első keverések után apránként adom hozzá, evvel állítom be a massza sűrűségét. Sűrű, nem ragacsos jól formázható masszát kell kapjak.
Vizes kézzel diónyi golyókat formázok belőle. A gombócok méretétől függően 50-60 db lesz belőle.
A leveshez a kockára vágott vörös hagymát és az áttört fokhagymát megdinsztelem a zsíron.
A répákat karikára vágom, rádobom a hagymára és az egészet tovább dinsztelem.
Megszórom liszttel, 1 percig kavargatva pirítom, félrehúzom, meghintem pirospaprikával.
Elkeverem és felöntöm 3 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és kockára vágott krumplit, a mellcsontokat, amit a főzés végén eltávolítok, sózom és lefedem.
Ha felforrt belerakom a húsgombócokat, 15-20 perc alatt, gyenge forrással megfőzöm.
A tejfölhöz merek a forró levesből, simára keverem és vissza öntöm a levesbe.
Megforralom, a végén megszórom petrezselyemmel és tálalom.