Csirkehúsgombóc leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Húsgombóchoz:

  • 1 kg csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál őrölt édeskömény
  • 1 kávéskanál morzsolt zsálya
  • 6 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 1 tojás
  • 4-6 ek zsemlemorzsa

Leveshez:

  • 2 ek zsír (liba, kacsa)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 burgonya
  • 1 fehérrépa
  • 2 sárgarépa
  • 5 dl tejföl
  • 1 ek finomliszt
  • 1 ek petrezselyemzöld

Elkészítése:

A húsgombóchoz lebőrözöm, kicsontozom és ledarálom a csirkemellet a hagymákkal együtt, majd a többi hozzávalóval együtt összekeverem.

A zsemlemorzsát az első keverések után apránként adom hozzá, evvel állítom be a massza sűrűségét. Sűrű, nem ragacsos jól formázható masszát kell kapjak.

Vizes kézzel diónyi golyókat formázok belőle. A gombócok méretétől függően 50-60 db lesz belőle.

A leveshez a kockára vágott vörös hagymát és az áttört fokhagymát megdinsztelem a zsíron.

A répákat karikára vágom, rádobom a hagymára és az egészet tovább dinsztelem.

Megszórom liszttel, 1 percig kavargatva pirítom, félrehúzom, meghintem pirospaprikával.

Elkeverem és felöntöm 3 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és kockára vágott krumplit, a mellcsontokat, amit a főzés végén eltávolítok, sózom és lefedem.

Ha felforrt belerakom a húsgombócokat, 15-20 perc alatt, gyenge forrással megfőzöm.

A tejfölhöz merek a forró levesből, simára keverem és vissza öntöm a levesbe.

Megforralom, a végén megszórom petrezselyemmel és tálalom.