Berényi krumplileves recept

Hozzávalók:
- 1/2 kg krumpli
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1/2 szál füstölt házikolbász
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kevés só
- kevés ecet
- csipet őrölt bors
- néhány babérlevél
- 125 g tejföl
Elkészítése:
A megtisztított krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát karikákra vágjuk. Enyhén sós, ecetes vízben feltesszük főni, néhány babérlevéllel együtt (az ecet elhagyható, van aki nem szereti ecetesen).
Rövid főzés után belekerül a karikára vágott házikolbász, ki-ki ízlése szerint enyhén, vagy erősebben csípős. Mezőberény környékén a csípősebbet szeretik jobban tapasztalatom szerint. Apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöld és buggyantott tojás is kerül a levesbe a következő módon: kisebb merőkanálba ütjük bele a tojást, majd a forró levesbe süllyesszük. Akkor engedjük teljesen bele, amikor a fehérje megszilárdult. Ha úgy szeretnénk, hogy a tojás sárgája folyós maradjon, akkor ne a levesben, hanem külön, forró vízben végezzük el a “buggyantást”, majd a kész tojást azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne szilárduljon meg a sárgája. Ebben az esetben, tálalásnál mindenkinek, kínáljuk külön a buggyantott tojásokat. Személyenként, minimum kettővel számoljunk.
A levest, a legvégén tejföllel, vagy főzőtejszínnel elkeverjük, így adva meg végleges ízét, állagát.
Tipp:
Egy már, a családomhoz tartozó fiatal háziasszony főzte, nagymamája receptje alapján ezt a finom, tartalmas levest. Úgy érzem kár lett volna eltitkolni a receptjét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 cukkinis recept – krémlevestől a rakottasig, húsosan és húsmentesen
A cukkini az egyik legnagyobb aduász a konyhában: gyors, laktató, egészsége
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.20 péntek
Péntekre már mindannyian egy kicsit lazábbra vennénk a tempót, de azért jól
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 péntek
A mai nap is finomságokkal indul! Te mit főzöl ma ebédre?
Tovább olvasom »
Főzelék minden napra – zöldséges receptek frissen, gyorsan, finoman
A főzelék nem unalmas, ha jól készítjük! Ezek a krémes, fűszeres, könnyű és
Tovább olvasom »
Ha imádod a madártejet – ezeket a verziókat is ki kell próbálnod!
A madártej a magyar házi desszertek egyik örök klasszikusa – és ebben a vál
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 csütörtök
A görög citromos leves frissítő kezdés lehet, amit egy tartalmas bakonyi cs
Tovább olvasom »