Berényi krumplileves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg krumpli
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1/2 szál füstölt házikolbász
  • 8 tojás
  • kevés só
  • kevés ecet
  • csipet őrölt bors
  • néhány babérlevél
  • 125 g tejföl

Elkészítése:

A megtisztított krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát karikákra vágjuk. Enyhén sós, ecetes vízben feltesszük főni, néhány babérlevéllel együtt (az ecet elhagyható, van aki nem szereti ecetesen).

Rövid főzés után belekerül a karikára vágott házikolbász, ki-ki ízlése szerint enyhén, vagy erősebben csípős. Mezőberény környékén a csípősebbet szeretik jobban tapasztalatom szerint. Apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöld és buggyantott tojás is kerül a levesbe a következő módon: kisebb merőkanálba ütjük bele a tojást, majd a forró levesbe süllyesszük. Akkor engedjük teljesen bele, amikor a fehérje megszilárdult. Ha úgy szeretnénk, hogy a tojás sárgája folyós maradjon, akkor ne a levesben, hanem külön, forró vízben végezzük el a “buggyantást”, majd a kész tojást azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne szilárduljon meg a sárgája. Ebben az esetben, tálalásnál mindenkinek, kínáljuk külön a buggyantott tojásokat. Személyenként, minimum kettővel számoljunk.

A levest, a legvégén tejföllel, vagy főzőtejszínnel elkeverjük, így adva meg végleges ízét, állagát.

Tipp:

Egy már, a családomhoz tartozó fiatal háziasszony főzte, nagymamája receptje alapján ezt a finom, tartalmas levest. Úgy érzem kár lett volna eltitkolni a receptjét.