Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Babgulyás bográcsban recept

Babgulyás bográcsban
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 2 kg tarkabab
    • 1 közepes füstölt csülök (kb. 1 kg)
    • 1 pár füstölt kolbász (400 g enyhén csípős)
    • 1 kg sertés lapocka
    • 2 db nagyobb paradicsom
    • 3 db zöldpaprika
    • 1 csomag leveszöldség (répa, petrezselyem)
    • 1 karalábé
    • 2 csomag csipetke (2 x 200 g)
    • 1 doboz tejföl (450 g)
    • őrölt pirospaprika
    • 4 fej vöröshagyma
    • néhány babérlevél
    • 1 db csípős zöldpaprika
    • kevés almaecet
    • liszt a habaráshoz
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 lestyán levél
    • néhány szál csombor (borsikafű)

    Elkészítése:

    A csülköt és a babot átöblítem, majd éjszakára külön-külön edényben beáztatom. A bab majd háromszorosára dagad, tehát bő vízben áztassuk.

    A répát, a petrezselyem gyökeret karikára, a karalábét hasábokra vágom. A hagymát nagyon apróra kockázom, a fokhagymát kés lapjával megnyomom, majd azt is felaprítom. A lapockát felkockázom.

    A beáztatott, leszűrt babot felöntöm bőven friss vízzel, és 3 kanál sót teszek hozzá. Alágyújtok a bográcsnak. Két kanál almaecetet, néhány babérlevelet teszek bele. Hozzáteszem a beáztatott csülköt is középen bevágva, és az apróra vágott hagyma, a szétnyomott fokhagyma egy része is belekerül.

    A petrezselyemzöld, 1 levél lestyán, és 2 szál csombor (borsikafű) is megy a lébe. Ezeket a végén kiveszem.

    Felforralom. Egy kis idő után hozzáadom a kockázott húst is. Megkóstolom, ha szükséges fűszerezem. Addig főzöm, míg a csülök leválik a csontról. Mikor ez megtörtént, a csülköt kiemelem, és hagyom kihűlni.

    Az apróra vágott paradicsomot, paprikát is hozzáadom, valamint a karikázott répát, petrezselyem gyökeret, és a karalábét is.
    A csípős, hegyes paprikát csak megvágom, és egészbe kerül a bográcsba.

    Közben felkockázom a már megfőtt csülköt, és a kolbászt is felkarikázom. Ezeket is beleteszem, valamint a kész csipetkét is, és mikor úgy érzem minden megfőtt, a léből keveset kiveszek, 2 kanál tejföllel, 1 púpos kanál liszttel, 1 kanál őrölt pirospaprikával csomómentesre keverem, és behabarom vele a gulyást.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek