Alma-krémleves recept
Hozzávalók:
- 3 db alma
- 0,5 l víz
- 1 mk őrölt fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1/2 citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 mk vaníliaaroma
- 2 ek méz
- 2-3 ek eritrit (v. ízlés szerinti édesítő)
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
Elkészítése:
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá fél citrom levét, és forgassuk össze.
A mézet olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg két evőkanál eritrittel, és a fahéjjal, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg. (arra figyeljünk hogy az alma kissé roppanós maradjon)
A karamellizált almának kb. a felét tegyük félre, a másik feléhez pedig öntsük hozzá a vizet.
Ezután adjuk hozzá a szegfűszeget, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, majd főzzük kb. 15 percig.
Ezután szedjük ki a szegfűszeget, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd turmixoljuk össze. (v. botmixerrel pépesítsük)
Az elkészült levesbe ezután tegyük bele az előzőleg félretett karamellizált almát, ha szükséges ízesítsük még eritrittel, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk kb. 10 percig állni.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg egy csipet fahéjjal, majd úgy kínáljuk.