Krumplipüré torta (köret) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 1 tk só
- 1 kis doboz tejföl
- 1 ek margarin
- 1 dl tej
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 szelet füstölt szalonna
- 1 szelet sajt
- pici őrölt bors
Elkészítése:
Az átmosott burgonyát meghámozzuk, újra megmossuk, kockákra vágjuk, felöntjük vízzel (épp csak ellepje), beletesszük a sót és lassú lángon, fedő alatt puhára főzzük.
Leszűrjük, krumplitörővel áttörjük és kézi turmixszal felhabosítjuk a tejjel, a margarinnal és a tejföllel.
Legalább 15 percet várni kell, amíg a krumplipüré visszahűl egy kicsit, ekkor hozzáturmixoljuk a 3 tojás sárgáját.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral (de a hagyományos “vajjal kikent, liszttel beszórt” megoldás is tökéletes) és az elkészített krumplipüréből félreteszünk egy merőkanálnyi adagot, a nagyját pedig elterítjük a tepsin és tetszés szerint tortaformát készítünk.
A sajtot és a szalonnát felcsíkozzuk és kidíszítjük vele a burgonyaágyat.
A félretett pürét 1-2 ek tejjel újra átturmixoljuk, majd habzsákba téve véglegesre feldíszítjük a krumplitortát.
Ízlés szerint friss borsot tekerünk vagy szórunk a tetejére, majd 210 fokosra előmelegített sütőbe tesszük és légkeveréssel sütjük 40-45 percet, amíg a teteje kissé pirulni kezd.
Sültek mellé köretként egy ünnepi asztalon maximálisan megállja a helyét! :)
Jó étvágyat kívánok!