Krumplipüré torta (köret)

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Krumplipüré torta (köret)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 1 tk só
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 ek margarin
  • 1 dl tej
  • 3 db tojás sárgája
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • 1 szelet sajt
  • pici őrölt bors

Elkészítése:

Az átmosott burgonyát meghámozzuk, újra megmossuk, kockákra vágjuk, felöntjük vízzel (épp csak ellepje), beletesszük a sót és lassú lángon, fedő alatt puhára főzzük.

Leszűrjük, krumplitörővel áttörjük és kézi turmixszal felhabosítjuk a tejjel, a margarinnal és a tejföllel.

Legalább 15 percet várni kell, amíg a krumplipüré visszahűl egy kicsit, ekkor hozzáturmixoljuk a 3 tojás sárgáját.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral (de a hagyományos “vajjal kikent, liszttel beszórt” megoldás is tökéletes) és az elkészített krumplipüréből félreteszünk egy merőkanálnyi adagot, a nagyját pedig elterítjük a tepsin és tetszés szerint tortaformát készítünk.

A sajtot és a szalonnát felcsíkozzuk és kidíszítjük vele a burgonyaágyat.

A félretett pürét 1-2 ek tejjel újra átturmixoljuk, majd habzsákba téve véglegesre feldíszítjük a krumplitortát.

Ízlés szerint friss borsot tekerünk vagy szórunk a tetejére, majd 210 fokosra előmelegített sütőbe tesszük és légkeveréssel sütjük 40-45 percet, amíg a teteje kissé pirulni kezd.

Sültek mellé köretként egy ünnepi asztalon maximálisan megállja a helyét! :)

Jó étvágyat kívánok!