Töltött patisszon recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 20 dkg darált hús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 paradicsom
- só és bors
- 1 tk kapor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagyobb patisszon
- 4 ek étolaj
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A patisszon íves tetejét levágjuk, majd egy vékony pengéjű, hajlékony, éles késsel vékonyan lefaragjuk a kemény héját, majd egy evőkanállal kiszedjük a magokat, ezzel egy üreget készítünk benne.
A levágott tetőcskét szintén meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.
A megtisztított, felaprított vöröshagymát 1-2 ek olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, a patisszon kockákat és a zúzott vagy reszelt fokhagymát, majd további 8-10 percig együtt pároljuk.
Ezután a fűszereket, a lehéjazott és felkockázott paradicsomot és a finomra vágott kaprot, a fűszerpaprikát is beletesszük, ha nagyon száraz egy pici vizet önthetünk rá és további 15-20 perc alatt sűrűre, készre főzzük a tölteléket. Félretesszük és időnként kevergetve félig kihűtjük, majd jól elkeverjük benne a tojást.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A patisszont tűzálló tálba tesszük, aláöntünk 2 ek étolajat és belekanalazzuk a húsos tölteléket. A tetejére ráreszeljük a sajtot, ízlés szerint borsot tekerünk rá, betesszük a sütőbe és légkeveréssel sütjük nagyjából 40 percig.
Miután megsült, kivesszük a serpenyőt és alufóliával 10-15 percig letakarva tartjuk, hogy az alatta keletkezett gőz véglegesre puhítsa a patisszont.
Ezután óvatosan tálra tesszük és mint egy tortát, szeletlehető.
Mialatt sült az étel, készítettem egy finom adag rizibizit és azzal, plusz hagymás paradicsomsalátával szervíroztam a családnak.
Jó étvágyat kívánok!