Töltött patisszon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált hús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 paradicsom
  • só és bors
  • 1 tk kapor
  • 1 tojás
  • 1 nagyobb patisszon
  • 4 ek étolaj
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A patisszon íves tetejét levágjuk, majd egy vékony pengéjű, hajlékony, éles késsel vékonyan lefaragjuk a kemény héját, majd egy evőkanállal kiszedjük a magokat, ezzel egy üreget készítünk benne.

A levágott tetőcskét szintén meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

A megtisztított, felaprított vöröshagymát 1-2 ek olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, a patisszon kockákat és a zúzott vagy reszelt fokhagymát, majd további 8-10 percig együtt pároljuk.

Ezután a fűszereket, a lehéjazott és felkockázott paradicsomot és a finomra vágott kaprot, a fűszerpaprikát is beletesszük, ha nagyon száraz egy pici vizet önthetünk rá és további 15-20 perc alatt sűrűre, készre főzzük a tölteléket. Félretesszük és időnként kevergetve félig kihűtjük, majd jól elkeverjük benne a tojást.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A patisszont tűzálló tálba tesszük, aláöntünk 2 ek étolajat és belekanalazzuk a húsos tölteléket. A tetejére ráreszeljük a sajtot, ízlés szerint borsot tekerünk rá, betesszük a sütőbe és légkeveréssel sütjük nagyjából 40 percig.

Miután megsült, kivesszük a serpenyőt és alufóliával 10-15 percig letakarva tartjuk, hogy az alatta keletkezett gőz véglegesre puhítsa a patisszont.

Ezután óvatosan tálra tesszük és mint egy tortát, szeletlehető.

Mialatt sült az étel, készítettem egy finom adag rizibizit és azzal, plusz hagymás paradicsomsalátával szervíroztam a családnak.

Jó étvágyat kívánok!