Lilakáposzta fasírt recept
Hozzávalók:
- 50 dkg lilakáposzta
- 8 dkg liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk őrölt kömény
- 6 szem tört borókabogyó
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- tört bors
- só
- 1 marék zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lilakáposztát vágjuk apróra, vagy reszeljük le. Sózzuk meg (kb 1 evőkanálnyi só kell bele) és keverjük össze, majd pihentessük 1 órát, hogy levet eresszen. Ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát, a levét tegyük félre. Fokhagyma nyomón nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, a lisztet és a tojást. Keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll). Evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat, és forgassuk meg a zsemlemorzsában. Serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve. Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő). Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé
lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük). Tálaljuk burgonyapürével, melybe tejföl helyett a káposzta levét tegyük (így sózni sem kell és remek ízt kölcsönöz neki), kevés vajat és sajtot adhatunk hozzá.