Lilakáposzta fasírt

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg lilakáposzta
  • 8 dkg liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk őrölt kömény
  • 6 szem tört borókabogyó
  • 1 tojás
  • tört bors
  • 1 marék zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:
A lilakáposztát vágjuk apróra, vagy reszeljük le. Sózzuk meg (kb 1 evőkanálnyi só kell bele) és keverjük össze, majd pihentessük 1 órát, hogy levet eresszen. Ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát, a levét tegyük félre. Fokhagyma nyomón nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, a lisztet és a tojást. Keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll). Evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat, és forgassuk meg a zsemlemorzsában. Serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve. Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő). Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé
lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük). Tálaljuk burgonyapürével, melybe tejföl helyett a káposzta levét tegyük (így sózni sem kell és remek ízt kölcsönöz neki), kevés vajat és sajtot adhatunk hozzá.