Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Téli kocsonya recept

Téli kocsonya
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
230 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    1 adag = 1 tál kocsonyához:

    • 40 dkg kocsonyahús (disznóláb, farok, bőr, csirkeszárny…)
    • 20 dkg sovány hús
    • 4 dl víz kb
    • 1 szál répa
    • 1 szál petrezselyem
    • 1 darabka zeller
    • 1 darabka karalábé
    • petrezselyem zöld csokor
    • 1 fej fokhagyma
    • 1 fej héjas vöröshagyma ( ettől lesz szép színe)
    • egész bors ( kb 5 szem)
    • 0,5 tk só
    • 1 db babérlevél

    Elkészítése:

    A kocsonyahúsokat tisztítjuk, gázrózsa lángja felett leperzseljük a maradék szőröket és 3-4 szer átmossuk. A tisztított húsokat bő vízben odatesszük főni. Forrásig főzzük, aztán elzárjuk és leöntjük róla a főző levet. Következő lépésként pedig indulhat a kocsonya elkészítése.

    A húsokat átmosva beletesszük a fazékba, felöntjük a megfelelő vízmennyiséggel, úgy hogy a húsokat ellepje a víz. felforraljuk teljes lángon, majd forrás után takarékon főzzük tovább kb 1 órát, a megjelenő habzást leszedjük a kocsonyánkról, mint húsleves készítésnél.

    Beletesszük a hagymákat és a zöldségeket, a petrezselyem csokrot, a babérlevelet és a szemes borsot, a megfelelő só mennyiséget ( sóból nem szabad sokat tenni,mert nehezen fog megaludni a kocsonya). Körülbelül 2 órát főzzük az egészet együtt továbbra is takarékon, fedő alatt.

    Két óra elteltével szedhetünk ki próbából egy kis tányérba a kocsonya levet, amit hideg helyre kell tennünk (hűtő, hideg szoba, erkély…stb). Kis mennyiséget javasolnék, kb két evőkanálnyit, hogy rövid időn belül megaludhasson. Ha megalszik a próbánk, befejezhetjük a főzést, leszűrhetjük a levet és indulhat a kimérés.

    A tálakba először a húsok szétosztását tegyük meg. Egész főtt tojást is tehetünk a kocsonyánkba,esetleg savanyú uborkát,citrom karikát, ki mit szeret. Jó étvágyat :)

    Tipp:

    A receptben szereplő mennyiség beszorzásával több adag kocsonyát készíthetünk.
    .Fontos, hogy a kocsonya a bőrtől alszik meg és kapja meg a kocsonyás állagot, így a bőr, bőrös hús szükséges eleme!
    Javasolnám az elkészült kocsonya után sózását és citromlével való nyakon öntését. Férjem unszolására kóstoltam meg és nem bántam meg,azóta is így eszem, igaz én még őrölt borssal is meghintem :).

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá