Hidegtál recept
Hozzávalók:
Tormás sonkatekercs:
- 70 vékony szelet sonka
- 1 kis üveges reszelt torma (ízlés szerint csípős, csemege vagy vegyesen)
- 20 dkg (lm) krémsajt
- kis csokor aprított petrezselyemzöld
- frissen őrölt fehér bors
Rakott sajt:
- 30 szelet (lm) sajt
- 10 dkg (gm) sonka egészben
- 4 ek majonéz
- ízlés szerint só
- frissen őrölt fehér bors
- aprított petrezselyemzöld
Kaszinótojás:
- 11 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 dkg csirkemáj
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl száraz fehér bor
- 2 tk (lm) vaj
- 0,5 dl (lm) tejszín vagy (lm) tej
- ízlés szerint só
- frissen őrölt fehér bors
Töltött karaj:
- 1 kg egész csont nélküli karaj
- 1 szál csípős házi füstölt kolbász
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szelet kolozsvári szalonna
- 1,5 dl száraz vörösbor
- ízlés szerint só
- mozsárban törött színes bors
Elkészítése:
Tormás sonkatekercs készítése:
A krémsajthoz adjuk a tormát és az aprított petrezselyem felét. Frissen őrölt borsot keverünk hozzá, majd habzsákba töltjük, és megtöltjük a sonkaszeleteket. Feltekerjük, és a tekercsek 2 végét a maradék aprított petrezselyemzöldbe nyomkodjuk.
(Ha sajttekercset is készítek, ugyan ezzel a töltelékkel szoktam megtölteni.)
Rakott sajt készítése:
A sonkát reszeljük le nagy lyukú reszelőn, keverjük össze majonézzel, majd sózzuk, borsozzuk.
Egy sajtszeletet megkenünk a sonkás töltelékkel, majd lefedjük egy újabb szelet sajttal. Erre megint tölteléket, majd újra sajtot teszünk. Egy adaghoz összesen 5 sajtot használunk, majd az így megrakott sajtot félbe, majd újra félbe, végül háromszögbe vágjuk (de bárhogy feldarabolhatjuk), és a széleit aprított petrezselyemzöldbe forgatjuk.
Kaszinótojás készítése:
A vörös- és lila hagymát nagyon apróra felvágjuk, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban (amit később a sütőbe is be tudunk tenni) kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymákat. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a csirkemájat és a szeletekre vágott fokhagymát. Borssal meghintjük, hozzáadjuk a fehérbort, majd alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 30-35 percet sütjük. Amikor a máj megsült, levesszem a fóliát róla, és további 5-10 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon, de ne égjen meg!
A keményre főtt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és egy kiskanál segítségével egy tálba szedjük a sárgáját.
Ha a máj megsült, szoba hőmérsékletűre lehűtjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájához. Sóval, borssal, vajjal és tejszínnel elkeverjük, és egy villával jól összetörjük (vagy botmixerrel pépesítjük).
A májas-tojássárgáját töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjét. A tetejébe negyedelt koktélparadicsomot szúrunk, majd megszórjuk kevés aprított petrezselyemmel.
Kolbásszal töltött karaj:
A karajt alaposan megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és ha szükséges, lehártyázzuk. Egy vékony hosszú kés segítségével felszúrjuk, és beledugjuk a kolbászt. Nem baj ha kilóg a vége, nagyon finom lesz ha megpirul. (Én mindig megeszem, a vendégek ebből nem kapnak :-) )
A karajt alaposan bedörzsöljük sóval és mozsárban durvára törött színes borssal. Egy tűzálló tálba tesszük. A tetejét beborítjuk a kolozsvári szalonna szeletekkel, megszórjuk a felszeletelt fokhagymával. Aláöntjük a bort, és alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütjük. Időnként locsoljuk meg a tetejét a saját szaftjával, hogy még omlósabb legyen.
Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, és további 10-15 percig így pirítjuk.
Ha kihűlt, vékonyan felszeleteljük.