Hidegtál

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tormás sonkatekercs:

  • 70 vékony szelet sonka
  • 1 kis üveges reszelt torma (ízlés szerint csípős, csemege vagy vegyesen)
  • 20 dkg (lm) krémsajt
  • kis csokor aprított petrezselyemzöld
  • frissen őrölt fehér bors

Rakott sajt:

  • 30 szelet (lm) sajt
  • 10 dkg (gm) sonka egészben
  • 4 ek majonéz
  • ízlés szerint só
  • frissen őrölt fehér bors
  • aprított petrezselyemzöld

Kaszinótojás:

  • 11 tojás
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl száraz fehér bor
  • 2 tk (lm) vaj
  • 0,5 dl (lm) tejszín vagy (lm) tej
  • ízlés szerint só
  • frissen őrölt fehér bors

Töltött karaj:

  • 1 kg egész csont nélküli karaj
  • 1 szál csípős házi füstölt kolbász
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet kolozsvári szalonna
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • ízlés szerint só
  • mozsárban törött színes bors

Elkészítése:

Tormás sonkatekercs készítése:

A krémsajthoz adjuk a tormát és az aprított petrezselyem felét. Frissen őrölt borsot keverünk hozzá, majd habzsákba töltjük, és megtöltjük a sonkaszeleteket. Feltekerjük, és a tekercsek 2 végét a maradék aprított petrezselyemzöldbe nyomkodjuk.

(Ha sajttekercset is készítek, ugyan ezzel a töltelékkel szoktam megtölteni.)

Rakott sajt készítése:

A sonkát reszeljük le nagy lyukú reszelőn, keverjük össze majonézzel, majd sózzuk, borsozzuk.

Egy sajtszeletet megkenünk a sonkás töltelékkel, majd lefedjük egy újabb szelet sajttal. Erre megint tölteléket, majd újra sajtot teszünk. Egy adaghoz összesen 5 sajtot használunk, majd az így megrakott sajtot félbe, majd újra félbe, végül háromszögbe vágjuk (de bárhogy feldarabolhatjuk), és a széleit aprított petrezselyemzöldbe forgatjuk.

Kaszinótojás készítése:

A vörös- és lila hagymát nagyon apróra felvágjuk, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban (amit később a sütőbe is be tudunk tenni) kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymákat. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a csirkemájat és a szeletekre vágott fokhagymát.  Borssal meghintjük, hozzáadjuk a fehérbort, majd alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 30-35 percet sütjük. Amikor a máj megsült, levesszem a fóliát róla, és további 5-10 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon, de ne égjen meg!

A keményre főtt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és egy kiskanál segítségével egy tálba szedjük a sárgáját.

Ha a máj megsült, szoba hőmérsékletűre lehűtjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájához. Sóval, borssal, vajjal és tejszínnel elkeverjük, és egy villával jól összetörjük (vagy botmixerrel pépesítjük).

A májas-tojássárgáját töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjét. A tetejébe negyedelt koktélparadicsomot szúrunk, majd megszórjuk kevés aprított petrezselyemmel.

Kolbásszal töltött karaj:

A karajt alaposan megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és ha szükséges, lehártyázzuk. Egy vékony hosszú kés segítségével felszúrjuk, és beledugjuk a kolbászt. Nem baj ha kilóg a vége, nagyon finom lesz ha megpirul. (Én mindig megeszem, a vendégek ebből nem kapnak :-) )

A karajt alaposan bedörzsöljük sóval és mozsárban durvára törött színes borssal. Egy tűzálló tálba tesszük. A tetejét beborítjuk a kolozsvári szalonna szeletekkel, megszórjuk a felszeletelt fokhagymával. Aláöntjük a bort, és alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütjük. Időnként locsoljuk meg a tetejét a saját szaftjával, hogy még omlósabb legyen.

Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, és további 10-15 percig így pirítjuk.

Ha kihűlt, vékonyan felszeleteljük.