Hozzávalók:
Tormás sonkatekercs:
Rakott sajt:
Kaszinótojás:
Töltött karaj:
Elkészítése:
A krémsajthoz adjuk a tormát és az aprított petrezselyem felét. Frissen őrölt borsot keverünk hozzá, majd habzsákba töltjük, és megtöltjük a sonkaszeleteket. Feltekerjük, és a tekercsek 2 végét a maradék aprított petrezselyemzöldbe nyomkodjuk.
(Ha sajttekercset is készítek, ugyan ezzel a töltelékkel szoktam megtölteni.)
A sonkát reszeljük le nagy lyukú reszelőn, keverjük össze majonézzel, majd sózzuk, borsozzuk.
Egy sajtszeletet megkenünk a sonkás töltelékkel, majd lefedjük egy újabb szelet sajttal. Erre megint tölteléket, majd újra sajtot teszünk. Egy adaghoz összesen 5 sajtot használunk, majd az így megrakott sajtot félbe, majd újra félbe, végül háromszögbe vágjuk (de bárhogy feldarabolhatjuk), és a széleit aprított petrezselyemzöldbe forgatjuk.
A vörös- és lila hagymát nagyon apróra felvágjuk, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban (amit később a sütőbe is be tudunk tenni) kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymákat. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a csirkemájat és a szeletekre vágott fokhagymát. Borssal meghintjük, hozzáadjuk a fehérbort, majd alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 30-35 percet sütjük. Amikor a máj megsült, levesszem a fóliát róla, és további 5-10 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon, de ne égjen meg!
A keményre főtt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és egy kiskanál segítségével egy tálba szedjük a sárgáját.
Ha a máj megsült, szoba hőmérsékletűre lehűtjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájához. Sóval, borssal, vajjal és tejszínnel elkeverjük, és egy villával jól összetörjük (vagy botmixerrel pépesítjük).
A májas-tojássárgáját töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjét. A tetejébe negyedelt koktélparadicsomot szúrunk, majd megszórjuk kevés aprított petrezselyemmel.
A karajt alaposan megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és ha szükséges, lehártyázzuk. Egy vékony hosszú kés segítségével felszúrjuk, és beledugjuk a kolbászt. Nem baj ha kilóg a vége, nagyon finom lesz ha megpirul. (Én mindig megeszem, a vendégek ebből nem kapnak :-) )
A karajt alaposan bedörzsöljük sóval és mozsárban durvára törött színes borssal. Egy tűzálló tálba tesszük. A tetejét beborítjuk a kolozsvári szalonna szeletekkel, megszórjuk a felszeletelt fokhagymával. Aláöntjük a bort, és alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütjük. Időnként locsoljuk meg a tetejét a saját szaftjával, hogy még omlósabb legyen.
Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, és további 10-15 percig így pirítjuk.
Ha kihűlt, vékonyan felszeleteljük.