Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tonhal fasírt, tepsis zöldségekkel recept

Tonhal fasírt, tepsis zöldségekkel
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Fasírthoz:

    • 2 doboz olajos tonhal konzerv
    • 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
    • 3 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
    • 4 evőkanál zsemlemorzsa
    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 citrom héja reszelve
    • só, bors, chili ízlés szerint

    Tepsis zöldségekhez:

    • 4 szem burgonya
    • 2 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 1 kisebb cékla
    • 1 fej vöröshagyma
    • 8-10 gerezd fokhagyma
    • 6-8 koktél paradicsom
    • olaj
    • kis víz
    • só, bors
    • opcionálisan: kakukkfű, rozmaring

    Elkészítése:

    Nálunk a karácsonyi menü elengedhetetlen része a hal. Ez mindig más formában, de általában rántva készül. Vannak azonban olyanok a mi családunkban is, akik nem szeretik a halat, mert túl jellegzetes a „szaga” vagy az íze, másoknak a rántással van problémája, hiszen attól minden olajszag lesz, ráadásul a hal sokszor szétesik sütés közben. Erre kínál remek alternatívát a tonhal fasírt. Nagyon gyorsan készen van, és ezt a receptet azok is dicsérték, akik eddig ódzkodtak a haltól. Egy kis trükkel pedig ünnepivé tehetjük ezt a nagyon egyszerű fogást, ráadásul mivel hamar készen van, időt spórolhatunk magunknak.

    Először a köretet készítsük el. A zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk kisebb darabokra, tetszés szerint csíkokra, kockákra, karikára, szeletekre. :) A hagyma és a paradicsom kivételével tegyünk bele mindent egy tepsibe, locsoljuk meg olajjal, öntsünk alá egy kis vizet. Sózzuk, borsozzuk, de kísérletezhetünk más fűszerekkel is. Jól passzol a kakukkfű és a rozmaring is hozzá. Fedjük le a tepsit alufóliával és tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 35 percig. Ha a zöldségek ekkor már puhák, akkor vegyük le a fóliát, tegyük be a hagymát és a fokhagymát, illetve a paradicsomokat. Helyezzük vissza a sütőbe, és pirítsuk meg további 5-10 percig a zöldségeket ekkor már a fólia nélkül.

    Amíg a köretünk sül, gyorsan összeállíthatjuk a fasírtot. Ehhez kaparjuk egy tálba olajjal együtt a tonhalat. Adjunk hozzá minden egyéb hozzávalót, és alaposan keverjük össze. Ha túl lágy lenne, akkor adjunk még hozzá egy kis zsemlemorzsát. Formázzunk apró pogácsákat, de ha igazán ünnepivé szeretnénk tenni a fogásunkat, akkor a karácsonyi süteménykiszúrók segítségével könnyedén csillag vagy akár fenyő alakú fasírtokat készíthetünk. Egy kis olajon serpenyőben süssük mindkét oldalukat addig, amíg vékony, barna kérget nem kapnak.

    Tálaljuk a zöldségekkel, és egy-egy gerezd citromot is adhatunk mellé, amit a fasírtokra tudunk csavarni.

    Tipp:

    Bármilyen zöldséget süthetünk mellé, akár sütőtököt is kockázhatunk a tepsibe, vagy cukkinit, padlizsánt, attól függően minek van szezonja. De rizzsel is nagyon finom, akkor akár kínálhatunk hozzá tartár mártást.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá