Sült harcsafilé kapros-juhtúrós mártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 szelet afrikai harcsafilé
- zöld fűszeres vaj
- sült hal fűszerkeverék
A mártáshoz:
- 1 kocka juhtúró (125g)
- 1 kis doboz főzőtejszín
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, turbolya, kapor
- trikolor paprika apróra vágva
- kevés vaj
Elkészítése:
A halakat megmosom, nagyobb darabokra vágom és megszárítom. Megszórom a fűszerkeverékkel. (nem mindig ragaszkodom a kész fűszerkeverékekhez, de a halas nagyon finom, így gyakran használom). Legalább 10 percig hagyom még állni, addig a fűszerek szépen beépülnek a húsba. :)
Serpenyőben a vajat felhevítem. Készülhet sima vajjal is, de én szeretem a grill vajakat, lehet többfélét is vásárolni. A halakat minden oldalukon néhány percig sütöm. Egy jénai tálat veszek amibe átteszem a húsokat, és a visszamaradt zsiradékkal meglocsolom. Mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon nagyjából 10-15 percig még sütöm.
a mártás elkészítése: Egy serpenyőben vajat hevítek, megdinsztelem a préselt fokhagymát, majd hozzáadom a juhtúrót. Kézi habverő segítségével simára keverem. Hozzáöntöm a tejszínt és fűszerezem. A sóval csínján bánjunk, mert a juhtúró ízében amúgy is igen intenzív. Néhány percig kell csak főzni, amíg a tejszín besűrűsödik. Mehet bele a kapor és az apróra vágott paprika (elhagyható) is. Még forrón tálaljuk.