Halpástétom recept
Hozzávalók:
- 500 g filézett fehérhúsú tengeri hal
- 4 ek vaj
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek búzaliszt
- 6-8 dl főzőtejszín
- 2 kk só
- negyed kk őrölt fehérbors
- 0,5 l tartármártás
- fehérbor
- díszítőanyagok (citrusféle, rák, tőkehalmáj, kagyló stb)
Elkészítése:
A halfiléket aprólukú darálón 4x ledaráljuk, utolsó alkalommal a vajjal együtt. Hozzákeverjük a fűszereket, a lisztet és a tojásokat beletesszük a folyékony főzőtejszínt (nem felvert!). Erőteljes keveréssel felhabosítjuk a keveréket. Vajazott zsemlemorzsával hintett őzgerinc formát háromnegyed részéig töltjük, a keverékkel alufóliával letakarjuk és forró vizet öntünk egy magas peremű tepsibe. (a víz az őzgerinc fele alatt legyen) és 200 fokon kb. 45 percig kigőzöljük. Az utolsó 10 percre levesszük a fóliát. Hagyjuk a formában kihűlni és kb. 1,5 óra múlva jól átmozgatva, megütögetve a tálaló tálcára kiforgatjuk. Jóízű tartármártást készítünk (ne legyen híg) amibe kis száraz fehérbort és 5 g piros kaviárt keverünk vigyázva, hogy a szemeket ne törjük szét. A mártással a halpástétomot átvonjuk kagylóval, tőkehalmájjal, rákokkal, citrommal díszítjük.