Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fish & chips törpeharcsából recept

Fish & chips törpeharcsából
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 80 dkg törpeharcsa (25-30 dkg filé)
    • 35 dkg burgonya (sárga, “ella”)
    • olaj a sütéshez

    Hagyományos panír (a sörtésztás panír az egyéb megjegyzéseknél található):

    • 2-3 evőkanál liszt
    • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • só, bors

    Tartárhoz:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 teáskanál mustár (ha lehet dijoni)
    • 1 dl étolaj
    • bors
    • 1 citrom leve
    • 1 dl tejföl
    • 1 csokor friss kapor (elhagyható vagy mással is ízesíthető – pl. fokhagyma)

    Elkészítése:

    A törpeharcsa előkészítése

    A halakról egy olló segítségéve levágjuk a tüskés uszonyokat, majd leforrázzuk és rögtön hideg vízbe tesszük.

    A keletkezett nyálkás réteget egy késsel könnyen lekaparhatjuk, utána átmossuk. (Másik módszer, ha a halat lesózzuk, 15 perc elteltével ugyanúgy tisztítható.).

    A halak fejét eltávolítjuk, majd a fej irányából hasukat felvágjuk (vigyázva, hogy a zsigereket ne sértsük). A belsőséget eltávolítjuk, újra megmossuk és kifizlézzük

    A filézéskor egy éles, vékony (rugalmas) késsel a gerinc irányából a bordák mentén lefejtjük a húst. Ez a művelet kis ügyességet és gyakorlatot igényel.

    Sütés:

    A kész filéket sózzuk, majd panírozzuk (hagyományos panír esetén először lisztbe mártjuk, majd a felvert tojásba, végül panírmorzsába). A panírozott szeleteket forró olajban kisütjük.

    A burgonya elkészítése:

    A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk (érdemes homorú formákra vágni, hogy a tartár kanalazható legyen vele). Hideg vízben többször átöblítjük, majd olajban kisütjük.

    (Javasolt pár órára beáztatni, és kétszer kisütni – első alkalommal nem pirítjuk meg, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni és ismét forró olajba tesszük, ekkor már ropogósra sütjük. Így belül omlós, kívül ropogós krumplit kapunk.)

    Fűszeres tartár:

    A tojás sárgáját a mustárral elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos keverés (robotgéppel vagy habverővel) mellett apránként hozzáadjuk az olajat. Ha jól dolgoztunk, akkor kemény, krémes állagot kapunk. hozzákeverjük a tejfölt és a citrom levét, végül fűszerezhetjük apróra vágott zöld kaporral (vagy egyéb fűszernövénnyel).

    Tipp:

    Az igazi fish&chips tőkehalból készül és sörtésztában sütik ki. A törpeharcsa finom, olcsó, de nagyon időigényes alternatíva. Kitűnő fish&chips készíthető afrikai harcsafiléből is.

    Sörtészta összetevői: liszt, tojás, sör. Lényeges, hogy pihentetni kell, amíg a sörélesztő megkeleszti a tésztát. Adható hozzá sütőpor, rizsliszt vagy kukoricakeményítő, a ropogós és levegős végeredmény érdekében.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá