Hozzávalók:
Hagyományos panír (a sörtésztás panír az egyéb megjegyzéseknél található):
Tartárhoz:
Elkészítése:
A halakról egy olló segítségéve levágjuk a tüskés uszonyokat, majd leforrázzuk és rögtön hideg vízbe tesszük.
A keletkezett nyálkás réteget egy késsel könnyen lekaparhatjuk, utána átmossuk. (Másik módszer, ha a halat lesózzuk, 15 perc elteltével ugyanúgy tisztítható.).
A halak fejét eltávolítjuk, majd a fej irányából hasukat felvágjuk (vigyázva, hogy a zsigereket ne sértsük). A belsőséget eltávolítjuk, újra megmossuk és kifizlézzük
A filézéskor egy éles, vékony (rugalmas) késsel a gerinc irányából a bordák mentén lefejtjük a húst. Ez a művelet kis ügyességet és gyakorlatot igényel.
A kész filéket sózzuk, majd panírozzuk (hagyományos panír esetén először lisztbe mártjuk, majd a felvert tojásba, végül panírmorzsába). A panírozott szeleteket forró olajban kisütjük.
A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk (érdemes homorú formákra vágni, hogy a tartár kanalazható legyen vele). Hideg vízben többször átöblítjük, majd olajban kisütjük.
(Javasolt pár órára beáztatni, és kétszer kisütni – első alkalommal nem pirítjuk meg, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni és ismét forró olajba tesszük, ekkor már ropogósra sütjük. Így belül omlós, kívül ropogós krumplit kapunk.)
A tojás sárgáját a mustárral elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos keverés (robotgéppel vagy habverővel) mellett apránként hozzáadjuk az olajat. Ha jól dolgoztunk, akkor kemény, krémes állagot kapunk. hozzákeverjük a tejfölt és a citrom levét, végül fűszerezhetjük apróra vágott zöld kaporral (vagy egyéb fűszernövénnyel).
Az igazi fish&chips tőkehalból készül és sörtésztában sütik ki. A törpeharcsa finom, olcsó, de nagyon időigényes alternatíva. Kitűnő fish&chips készíthető afrikai harcsafiléből is.
Sörtészta összetevői: liszt, tojás, sör. Lényeges, hogy pihentetni kell, amíg a sörélesztő megkeleszti a tésztát. Adható hozzá sütőpor, rizsliszt vagy kukoricakeményítő, a ropogós és levegős végeredmény érdekében.