Fish & chips törpeharcsából

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Fish & chips törpeharcsából

Hozzávalók:

  • 80 dkg törpeharcsa (25-30 dkg filé)
  • 35 dkg burgonya (sárga, “ella”)
  • olaj a sütéshez

Hagyományos panír (a sörtésztás panír az egyéb megjegyzéseknél található):

  • 2-3 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • só, bors

Tartárhoz:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál mustár (ha lehet dijoni)
  • 1 dl étolaj
  • bors
  • 1 citrom leve
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor friss kapor (elhagyható vagy mással is ízesíthető – pl. fokhagyma)

Elkészítése:

A törpeharcsa előkészítése

A halakról egy olló segítségéve levágjuk a tüskés uszonyokat, majd leforrázzuk és rögtön hideg vízbe tesszük.

A keletkezett nyálkás réteget egy késsel könnyen lekaparhatjuk, utána átmossuk. (Másik módszer, ha a halat lesózzuk, 15 perc elteltével ugyanúgy tisztítható.).

A halak fejét eltávolítjuk, majd a fej irányából hasukat felvágjuk (vigyázva, hogy a zsigereket ne sértsük). A belsőséget eltávolítjuk, újra megmossuk és kifizlézzük

A filézéskor egy éles, vékony (rugalmas) késsel a gerinc irányából a bordák mentén lefejtjük a húst. Ez a művelet kis ügyességet és gyakorlatot igényel.

Sütés:

A kész filéket sózzuk, majd panírozzuk (hagyományos panír esetén először lisztbe mártjuk, majd a felvert tojásba, végül panírmorzsába). A panírozott szeleteket forró olajban kisütjük.

A burgonya elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk (érdemes homorú formákra vágni, hogy a tartár kanalazható legyen vele). Hideg vízben többször átöblítjük, majd olajban kisütjük.

(Javasolt pár órára beáztatni, és kétszer kisütni – első alkalommal nem pirítjuk meg, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni és ismét forró olajba tesszük, ekkor már ropogósra sütjük. Így belül omlós, kívül ropogós krumplit kapunk.)

Fűszeres tartár:

A tojás sárgáját a mustárral elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos keverés (robotgéppel vagy habverővel) mellett apránként hozzáadjuk az olajat. Ha jól dolgoztunk, akkor kemény, krémes állagot kapunk. hozzákeverjük a tejfölt és a citrom levét, végül fűszerezhetjük apróra vágott zöld kaporral (vagy egyéb fűszernövénnyel).

Tipp:

Az igazi fish&chips tőkehalból készül és sörtésztában sütik ki. A törpeharcsa finom, olcsó, de nagyon időigényes alternatíva. Kitűnő fish&chips készíthető afrikai harcsafiléből is.

Sörtészta összetevői: liszt, tojás, sör. Lényeges, hogy pihentetni kell, amíg a sörélesztő megkeleszti a tésztát. Adható hozzá sütőpor, rizsliszt vagy kukoricakeményítő, a ropogós és levegős végeredmény érdekében.