Zabpelyhes fasírtgolyók tepsiben sütve recept
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg apró szemű zabpehely
- 1 kk só
- 1 tk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
- 0,5 kk fűszerpaprika
- 0,5 kk őrölt bors
- 1-2 ek olaj a kenéshez
Elkészítése:
A darált húst egy tálba rakjuk, majd beletörjük a tojást, beleszórjuk a zabpelyhet, és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk, és letakarva hagyjuk kb. 30 percet állni.
Közben egy közepes tepsit (38*22 cm) kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
A sütőpapírt lekenjük vékonyan olajjal.
A masszából diónyi golyókat készítünk, amit kicsit ellapítunk, és a tepsibe sorakoztatjuk.
A végén a fasírtokat egy szilikonecset segítségével lekenjük olajjal. Alufóliával befedjük, és 180 fokon, hőlégkeveréssel kb. 50 percet puhítjuk.
Az alufóliát eltávolítva 160 fokon további 7-8 percet pirítjuk.
Természetesen ez sütőfüggő, érdemes a végén figyelni, hogy ne nagyon száradjon ki, ha pirul.
Tipp:
Ma egy hagyományos ételt (amit nagyon kedvelünk) készítettem el kicsit másképpen, kicsit egészségesebben. A zsemlemorzsát zabpehelyre cseréltem, és a megszokott bő olajban való sütést pedig tepsiben való sütés váltotta fel. Melegen, hidegen egyformán finom. Akár a hagyományos köretekkel, vagy könnyű salátával is fogyasztható, de mi akár szendvicsbe is szívesen karikázzuk.
A zabpelyhes fasírtgolyók tepsiben sütve kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 19 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 11 g