Puliszka (Polenta) recept
Ők is elkészítették
- 20 dkg kukoricadara, vagy liszt
- 5 dl víz
- 2 dkg vaj
- só
Elkészítése:
A sós vizet felforraljuk egy tk kukoricadarával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós. Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.
Belekeverjük a vajat és kivajazott tálba vagy tepsibe tesszük, hogy megdermedjen. Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.
Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük (oldalanként kb 2 percig)
Tipp:
A polenta -közismertebb nevén puliszka. Erdélyi-szász(palukes), kukorica lisztből vagy darából készített pép, kása.
Polenta elnevezés Olaszországból származik.
Hazánkban kukoricamálé, kukoricagánica, ganca és keményebb sült változata a görhe néven ismert. Nagymamák és déd-nagymamák előszeretettel készítették.
Főételként és köretként egyaránt tálalható pl.: pörköltekhez, töltött káposztához vagy némi sült virslivel, pirított hagymával ill. szalonnával sem utolsó.
Juhtúróval rétegezve, tejföllel ízesítve is igencsak finom.