Puliszka (Polenta)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
  • 20 dkg kukoricadara, vagy liszt
  • 5 dl víz
  • 2 dkg vaj

Elkészítése:

A sós vizet felforraljuk egy tk kukoricadarával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós.  Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.

Belekeverjük a vajat és kivajazott tálba vagy tepsibe tesszük, hogy megdermedjen. Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.

Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük (oldalanként kb 2 percig)

Tipp:

A polenta -közismertebb nevén puliszka. Erdélyi-szász(palukes), kukorica lisztből vagy darából készített pép, kása.
Polenta elnevezés Olaszországból származik.

Hazánkban kukoricamálé, kukoricagánica, ganca és keményebb sült változata a görhe néven ismert. Nagymamák és déd-nagymamák előszeretettel készítették.

Főételként és köretként egyaránt tálalható pl.: pörköltekhez, töltött káposztához vagy némi sült virslivel, pirított hagymával ill. szalonnával sem utolsó.

Juhtúróval rétegezve, tejföllel ízesítve is igencsak finom.