Tökfőzelék csirkepörkölttel recept
Hozzávalók:
A főzelékhez:
- 1,5 kg mirelit gyalult spárgatök (idényben friss)
- 1 ek kapor (idényben friss)
- 1 ek étkezési keményítő
- só
- bors
- 1 vöröshagyma
- 1 késhegynyi fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
- 1 ek (tárkony)ecet
- 3 ek olaj
- 1 ek cukor
A pörkölthöz:
- 1 kg csirkecomb filé
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 3 ek olaj
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek paradicsompüré
- kevés víz
Elkészítése:
Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, és a kockára vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta.
A félig már kiengedett tököt a hagymára rakjuk, keverjük el, majd sózzuk, és a kaport is adjuk hozzá. Főzzük puhára. Amikor üvegesre fő a tök, akkor jó.
A tejfölt a keményítővel kikeverjük, és behabarjuk vele a főzeléket. Ízesítjük cukorral, borssal, tárkonyecettel, és a sósságát beállítjuk. A fűszerpaprikából egy kicsit teszünk bele, éppen hogy megszínezze a főzelékünket.Víz nem szükséges hozzá,mert a fagyasztástól elég víz van a tökben,amit kienged.Ha mégis szükségét érezzük, akkor keveset tehetünk hozzá.
A pörkölt készítése:
A felső csirkecombokat filézés után megmossuk, kettévágjuk (lehet apróbbra is, aki úgy szereti). Olajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát, fűszerezzük a paprikával és a zúzott fokhagymával. Kevés húslével vagy vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, a paradicsompürét is elkeverjük benne.
A húst adjuk hozzá,és annyi folyadék legyen rajta,ami éppen ellepi.Puhára főzzük 30 perc alatt. Kevés vízzel elkeverjük a keményítőt, és besűrítjük vele a pörköltet. Ezután tálalhatjuk a főzelékhez.