Citromos patiszon (csillagtök) főzelék recept
Hozzávalók:
- 1 db patiszon (csillagtök)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 ek liszt
- 1,5 dl tejföl
- só
őrölt fehér bors - 1 tk ételízesítő
- 1 ek étolaj
- 3 dkg vaj
Elkészítése:
A patiszont magját egy kanállal vájjuk ki. Ha nem elég zsenge, akkor a héját vágjuk le, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségzöldet szintén vágjuk fel apróra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott patiszont is és keverjük alaposan össze.
Ezután szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt citromhéjjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjunk rá ízlés szerint citromlevet, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (én egy fél citrom levét facsartam rá, hogy ne legyen túl savanyú, de ez ízlés dolga).
Addig főzzük, míg a patiszon teljesen megpuhul, majd botmixerrel pépesítsük.
A lisztet keverjük simára a tejföllel és egy kevéske vízzel, majd öntsük hozzá a pépesített patiszonhoz és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik (közben kóstoljuk és ha szükséges, ízesítsünk utána).
Tipp:
Ameddig a főzelék fől, készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl tükörtojást sütöttem hozzá.