Citromos patiszon (csillagtök) főzelék recept

Hozzávalók:
- 1 db patiszon (csillagtök)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 ek liszt
- 1,5 dl tejföl
- só
őrölt fehér bors - 1 tk ételízesítő
- 1 ek étolaj
- 3 dkg vaj
Elkészítése:
A patiszont magját egy kanállal vájjuk ki. Ha nem elég zsenge, akkor a héját vágjuk le, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségzöldet szintén vágjuk fel apróra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott patiszont is és keverjük alaposan össze.
Ezután szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt citromhéjjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjunk rá ízlés szerint citromlevet, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (én egy fél citrom levét facsartam rá, hogy ne legyen túl savanyú, de ez ízlés dolga).
Addig főzzük, míg a patiszon teljesen megpuhul, majd botmixerrel pépesítsük.
A lisztet keverjük simára a tejföllel és egy kevéske vízzel, majd öntsük hozzá a pépesített patiszonhoz és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik (közben kóstoljuk és ha szükséges, ízesítsünk utána).
Tipp:
Ameddig a főzelék fől, készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl tükörtojást sütöttem hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »