Citromos patiszon (csillagtök) főzelék recept

Hozzávalók:
- 1 db patiszon (csillagtök)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 ek liszt
- 1,5 dl tejföl
- só
őrölt fehér bors - 1 tk ételízesítő
- 1 ek étolaj
- 3 dkg vaj
Elkészítése:
A patiszont magját egy kanállal vájjuk ki. Ha nem elég zsenge, akkor a héját vágjuk le, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségzöldet szintén vágjuk fel apróra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott patiszont is és keverjük alaposan össze.
Ezután szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt citromhéjjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjunk rá ízlés szerint citromlevet, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (én egy fél citrom levét facsartam rá, hogy ne legyen túl savanyú, de ez ízlés dolga).
Addig főzzük, míg a patiszon teljesen megpuhul, majd botmixerrel pépesítsük.
A lisztet keverjük simára a tejföllel és egy kevéske vízzel, majd öntsük hozzá a pépesített patiszonhoz és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik (közben kóstoljuk és ha szükséges, ízesítsünk utána).
Tipp:
Ameddig a főzelék fől, készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl tükörtojást sütöttem hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »