Zabgombóc recept
Hozzávalók:
- 150 g zabpehely (nagyszemű)
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- 3-4 ek víz
- + 1 ek olívaolaj a pirításhoz
Elkészítése:
A hozzávalókat tegyük egy tálba. A fűszerezést mindenki saját ízlésére bízom, én most a fokhagyma mellett tettem le a voksot, hogy jól passzoljon a hummuszhoz.
Keverjük össze a hozzávalókat.
Egy ragacsos, kicsit hígabb állagú masszát kapunk. Ne csináljuk túl sűrűre, mert kemény lesz a gombóc. Hagyjuk körülbelül 30 percet pihenni, hogy a zab megszívja magát és megduzzadjon.
Nedves kézzel formáljunk kisebb gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki.
Nagyon hamar feljönnek a víz felszínére, de még innentől számítva legalább 10 perc kell nekik, hogy a közepük is megfőjön.
Vágjunk ketté egy gombócot, ha átfőtt szűrjük le.
Egy kevés olívaolajon megpiríthatjuk a gombócokat, hogy egy kis színt kapjanak. /Ez a lépés opcionális, ha paprikás csirke, vagy gombapaprikás mellé tálaljuk, akkor teljesen el is hagyható./
Tipp:
A zabgombócot, mint köretet hallva az általam megkérdezett ismerősök az alábbi kinyilatkoztatást tették: “nagyon egészségesnek hangzik”. Ebben igazuk is van, de azért van benne némi szkepticizmus, azzal kapcsolatban, hogy ehető e. :) Természetesen ehető és egy darab se maradt belőle. Gyors, egyszerű, egészséges, nagyon laktató és változatosan elkészíthető.