Zabgombóc

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
10 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 150 g zabpehely (nagyszemű)
  • 2 egész tojás
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 3-4 ek víz
  • + 1 ek olívaolaj a pirításhoz

Elkészítése:

A hozzávalókat tegyük egy tálba. A fűszerezést mindenki saját ízlésére bízom, én most a fokhagyma mellett tettem le a voksot, hogy jól passzoljon a hummuszhoz.

Keverjük össze a hozzávalókat.

Egy ragacsos, kicsit hígabb állagú masszát kapunk. Ne csináljuk túl sűrűre, mert kemény lesz a gombóc. Hagyjuk körülbelül 30 percet pihenni, hogy a zab megszívja magát és megduzzadjon.

Nedves kézzel formáljunk kisebb gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki.

Nagyon hamar feljönnek a víz felszínére, de még innentől számítva legalább 10 perc kell nekik, hogy a közepük is megfőjön.

Vágjunk ketté egy gombócot, ha átfőtt szűrjük le.

Egy kevés olívaolajon megpiríthatjuk a gombócokat, hogy egy kis színt kapjanak. /Ez a lépés opcionális, ha paprikás csirke, vagy gombapaprikás mellé tálaljuk, akkor teljesen el is hagyható./

Tipp:

A zabgombócot, mint köretet hallva az általam megkérdezett ismerősök az alábbi kinyilatkoztatást tették: “nagyon egészségesnek hangzik”. Ebben igazuk is van, de azért van benne némi szkepticizmus, azzal kapcsolatban, hogy ehető e. :) Természetesen ehető és egy darab se maradt belőle. Gyors, egyszerű, egészséges, nagyon laktató és változatosan elkészíthető.