Cukkini szuflé recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 17 dkg cukkini
- 0,5 dl tej
- 1,5 dkg vaj
- 1,5 dkg liszt
- 4 dkg sajt (pl. eidami, parmezán..)
- 1 db újhagyma
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- őrölt fehér bors
A formák kenéséhez vaj, szóráshoz zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A cukkinit kockázzuk fel, majd enyhén sós vízbe főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd a tejjel együtt turmixoljuk össze.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett, addig pirítsuk hogy világos színű maradjon. (vigyázzunk nehogy megbarnuljon) Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a cukkinipürét, és keverjük simára.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az apróra felvágott újhagymát, majd állandó keverés mellett, rotyogtassuk három percig.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot, és ízlés szerint a fűszereket. Ezután egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd apránként, óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A formákat kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával.
Ezután egyenlően elosztva kanalazzuk a formákba a masszát, majd töröljük körbe a formák belső peremét. (így a tészta nem ragad a forma falához, és szépen felemelkedik)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. (én próbaképpen bent hagytam a kikapcsolt, meleg sütőben, és 15 percig szépen megtartotta a formáját, csak utána kezdett el összeesni)
Ezt a sós szuflét tálalhatjuk előételként, vagy nagy melegben édesség helyett desszertként is.