Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pulykahússal töltött paprika vörösboros paradicsomszósszal recept

Pulykahússal töltött paprika vörösboros paradicsomszósszal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 10 tv paprika
    • 0,5 kg darált pulykahús (legjobb az olcsó nyesedék)
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 0,5 bögre rizs
    • 1 púpos kk őrölt csemege paprika
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • őrölt bors
    • 1-2 szál szárzeller nagyon apróra vágva
    • 5 nagyobb hámozott paradicsom
    • 200 ml paradicsomszósz
    • 2 dl édes vörösbor
    • 1,5 ek liszt a rántáshoz
    • 6-700 g burgonya
    • kevés étolaj

    Elkészítése:

    A paprikákat kicsumázzuk, hegyét levágjuk, megmossuk, és lecsöpögtetjük.

    A darált pulykahúsból, sóból, őrölt borsból, reszelt vöröshagymából, szétnyomott fokhagymából, előfőzött rizsből és tojásból kikeverjük a tölteléket, és jól összedolgozzuk.

    A paprikákat lazán megtöltjük. Nem kell keményre, mert a rizs dagad a töltelékben (bár előfőzve kevésbé, mint más esetben), és elrepesztheti a paprikákat.

    A paradicsomokat hámozzuk meg! Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy a csumáját kivágjuk, majd a másik végén kereszt alakban bevágjuk, és 1 percre forró vízbe mártjuk. Mikor beráncosodik a héja, kivehetjük a vízből. Ha meghűlt, a héja könnyen lehúzható róla.

    Nagyobb edényben enyhén sós vízben tegyük fel a megtöltött paprikákat főni. A nagyon apróra vágott szárzellert és a hámozott, negyedekbe vágott paradicsomot is adjuk hozzá. Miután ezeket is az edénybe tettük, annyi vízzel öntsük fel, amennyi éppen ellepi. A szárzellert helyettesíthetjük reszelt zellergumóval is, mert a paradicsom és a zeller kiemelik egymás ízeit.

    A paradicsom húsa szétfő, gazdagítja a később készítendő mártás ízét, javítva annak állagát. Közben a megtisztított, kockára, vagy hasábokra vágott krumplit külön edényben, enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le.

    Készítsünk rántást kevés olajból, lisztből, keverjük el kevés őrölt pirospaprikával, öntsük hozzá a paradicsomszószt és az édes bort, majd keverjük csomómentesre.

    Öntsük hozzá az így elkészített mártást a paprikákhoz, és forraljuk össze.

    Tipp:

    Egyes tájakon úgy készítik a töltött paprikát, hogy csak sós vízben főzik meg a paprikákat a töltelékkel együtt, van ahol húsgombócokkal is, és külön készítik el hozzá a mártást. Csak a tálaláskor találkoznak ismét a tányéron a krumpli, a paprika, és a paradicsomszósz.

    A pulykahússal töltött paprika vörösboros paradicsomszósszal kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 53 kcal
    Fehérje: 3 g
    Szénhidrát: 6 g
    Zsír: 2 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá