Lőrinci töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús (lapocka, dagadó)
- 0,5 kg rizs vagy gersli (árpagyöngy)
- 2-3 db nagy fej vöröshagyma
- 1 kk só
- 1 kk ételízesítő
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk majoránna
- 10-15 db savanyú káposztalevél (haraszt)
- 0,5 kg savanyú apró káposzta
- 3 ek (evőkanál) zsír
- 2 db nagydoboz, sűrített paradicsom
- 1 kg oldalas (nem szentírás)
- 3 ek pirospaprika
Elkészítése:
A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk a rizst és a fűszereket.
A hagymát apró kockákra vágjuk, egy kevés zsíron megdinszteljük, hozzákeverjük a pirospaprikát és a húshoz adjuk.
Alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint ízesítjük, majd a levelekbe csavarjuk úgy, hogy ne tudjon a levélből kifordulni.
Megfelelő nagyságú fazékba rakjuk, a következő sorrendben: Alulra egy sor kicsavart apró káposzta, mely közé szálasra vágott vöröshagymát keverjük és megszórjuk ételízesítővel. Erre jönnek az oldalas darabok, majd a megtöltött káposzta levelek. Ezt leöntjük sűrített paradicsommal, majd egy újabb sor apró káposzta, oldalas és töltött káposzta következik.
Ráöntjük a maradék paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd 1-1,5 óra alatt puhára főzzük.
Tálaláskor, tejfölt kínálunk hozzá!
Tipp:
Maradék füstölt szalonna bőrkét bele szoktam főzni. Ha kevesebb a haraszt, mint a töltelék akkor gombócokat formázok, és tálcára rakva, lefagyasztom, majd nylon zacskóba tárolom felhasználásig a mélyhűtőbe (pl. húsgombóc paradicsommártásba).