Lőrinci töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús (lapocka, dagadó)
  • 0,5 kg rizs vagy gersli (árpagyöngy)
  • 2-3 db nagy fej vöröshagyma
  • 1 kk só
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk majoránna
  • 10-15 db savanyú káposztalevél (haraszt)
  • 0,5 kg savanyú apró káposzta
  • 3 ek (evőkanál) zsír
  • 2 db nagydoboz, sűrített paradicsom
  • 1 kg oldalas (nem szentírás)
  • 3 ek pirospaprika

Elkészítése:

A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk a rizst és a fűszereket.

A hagymát apró kockákra vágjuk, egy kevés zsíron megdinszteljük, hozzákeverjük a pirospaprikát és a húshoz adjuk.

Alaposan összedolgozzuk, ízlés szerint ízesítjük, majd a levelekbe csavarjuk úgy, hogy ne tudjon a levélből kifordulni.

Megfelelő nagyságú fazékba rakjuk, a következő sorrendben: Alulra egy sor kicsavart apró káposzta, mely közé szálasra vágott vöröshagymát keverjük és megszórjuk ételízesítővel. Erre jönnek az oldalas darabok, majd a megtöltött káposzta levelek. Ezt leöntjük sűrített paradicsommal, majd egy újabb sor apró káposzta, oldalas és töltött káposzta következik.

Ráöntjük a maradék paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd 1-1,5 óra alatt puhára főzzük.

Tálaláskor, tejfölt kínálunk hozzá!

Tipp:

Maradék füstölt szalonna bőrkét bele szoktam főzni. Ha kevesebb a haraszt, mint a töltelék akkor gombócokat formázok, és tálcára rakva, lefagyasztom, majd nylon zacskóba tárolom felhasználásig a mélyhűtőbe (pl. húsgombóc paradicsommártásba).