Töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 8 szép, savanyított káposztalevél
- 1 kg hordós káposzta
- 40 dkg darált sertéshús
- 50 dkg dagadó
- 10 dkg rizs
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kiskanál reszelt vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 evőkanál liszt
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- só
- őrölt bors
- 1 evőkanál pirospaprika
- (1 doboz paradicsompüré)
Elkészítés:
A darált húsból, a reszelt vöröshagymából, a rizsből, a tojással, egy gerezd tört fokhagymával, sóval, borssal hústölteléket készítünk, nyolcfelé osztjuk, és a káposztalevelekbe csomagoljuk. Közben apróra vágjuk és kiolvasztjuk a füstölt szalonnát, megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymafejet, a paprikával meghintjük, és a nagy darabokra vágott dagadót az aljára fektetjük. Ráterítjük a szálas káposzta felét, erre sorba rakjuk a töltelékeket, és a káposzta maradékával betakarjuk. Közékeverjük a maradék összetört fokhagymát is. (Keverhetünk bele paradicsompürét is, attól még zamatosabbá válik.) Vizet öntünk alá, és lefedve, lassan megfőzzük. Az olajból meg lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele a káposztát, és tálalás előtt gazdagon megtejfölözzük. (Erdélyben még kisütött bordaszeleteket és bevagdalt, zsírban kisütött kolbászt is szoktak a tetejére tenni.)