Töltött káposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8 szép, savanyított káposztalevél
  • 1 kg hordós káposzta
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 50 dkg dagadó
  • 10 dkg rizs
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál reszelt vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • (1 doboz paradicsompüré)

Elkészítés:
A darált húsból, a reszelt vöröshagymából, a rizsből, a tojással, egy gerezd tört fokhagymával, sóval, borssal hústölteléket készítünk, nyolcfelé osztjuk, és a káposztalevelekbe csomagoljuk. Közben apróra vágjuk és kiolvasztjuk a füstölt szalonnát, megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymafejet, a paprikával meghintjük, és a nagy darabokra vágott dagadót az aljára fektetjük. Ráterítjük a szálas káposzta felét, erre sorba rakjuk a töltelékeket, és a káposzta maradékával betakarjuk. Közékeverjük a maradék összetört fokhagymát is. (Keverhetünk bele paradicsompürét is, attól még zamatosabbá válik.) Vizet öntünk alá, és lefedve, lassan megfőzzük. Az olajból meg lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele a káposztát, és tálalás előtt gazdagon megtejfölözzük. (Erdélyben még kisütött bordaszeleteket és bevagdalt, zsírban kisütött kolbászt is szoktak a tetejére tenni.)