Húsos töltött tök recept

Hozzávalók:
- 2 közepes főzőtök (2*800g)
- 125 g rizs
- 500 g darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 csapott kk só
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 0,5 kk házi fokhagymakrém
- 0,5 dl víz
- 5 púpos ek tejföl
- 1 csipet só
- 8 dkg trappista sajt
- 5 dkg füstölt trappista sajt
Elkészítése:
A tököket jól megmossuk, kicsit megtörölgetjük (én nem hámoztam meg, mert elég zsenge volt a héja), hosszában kettévágjuk, és a magvas részt kikaparjuk (ezt most nem használtam fel).
Meghintjük kevés sóval, és félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk rajta, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, felengedjük 0,5 dl vízzel.
Fedő alatt addig főzzük, míg a hús megpuhul (nálam kb. 30 perc volt), majd hagyjuk a levét elfőni.
Közben a rizst sós vízben puhára főzzük. A húsos részt összeforgatjuk a rizzsel.
A tökökből a keletkező levet kiöntjük, majd 2-3 evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetjük.
A csónakokba töltjük a rizses húst. A tejfölt elkeverjük egy kevés sóval, majd belereszeljük a sajtot, és jól átforgatjuk. Rákanalazzuk a töltelékre, és befedjük vele. Füstölt sajtot reszelünk a tetejére.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a tök megpuhul, a villa hegye már könnyen belemegy. (Nekem ez 45 perc volt.)
Melegen, azonnal kínáljuk.
Tipp:
A cukkini mellett a főzőtök is szépen hozza a fiatal terméseit. Az első darabokat egyszerűen megtöltöttem.
A rakott karfiol készítésénél használt tölteléket vettem alapul, és a tetejét sajtos tejföllel és füstölt sajttal borítottam.
Nagyon finom és laktató lett. Külön köret nem készült hozzá.
A húsos töltött tök kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 5 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »