Húsos töltött tök recept
Hozzávalók:
- 2 közepes főzőtök (2*800g)
- 125 g rizs
- 500 g darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 csapott kk só
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 0,5 kk házi fokhagymakrém
- 0,5 dl víz
- 5 púpos ek tejföl
- 1 csipet só
- 8 dkg trappista sajt
- 5 dkg füstölt trappista sajt
Elkészítése:
A tököket jól megmossuk, kicsit megtörölgetjük (én nem hámoztam meg, mert elég zsenge volt a héja), hosszában kettévágjuk, és a magvas részt kikaparjuk (ezt most nem használtam fel).
Meghintjük kevés sóval, és félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk rajta, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, felengedjük 0,5 dl vízzel.
Fedő alatt addig főzzük, míg a hús megpuhul (nálam kb. 30 perc volt), majd hagyjuk a levét elfőni.
Közben a rizst sós vízben puhára főzzük. A húsos részt összeforgatjuk a rizzsel.
A tökökből a keletkező levet kiöntjük, majd 2-3 evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetjük.
A csónakokba töltjük a rizses húst. A tejfölt elkeverjük egy kevés sóval, majd belereszeljük a sajtot, és jól átforgatjuk. Rákanalazzuk a töltelékre, és befedjük vele. Füstölt sajtot reszelünk a tetejére.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a tök megpuhul, a villa hegye már könnyen belemegy. (Nekem ez 45 perc volt.)
Melegen, azonnal kínáljuk.
Tipp:
A cukkini mellett a főzőtök is szépen hozza a fiatal terméseit. Az első darabokat egyszerűen megtöltöttem.
A rakott karfiol készítésénél használt tölteléket vettem alapul, és a tetejét sajtos tejföllel és füstölt sajttal borítottam.
Nagyon finom és laktató lett. Külön köret nem készült hozzá.
A húsos töltött tök kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 5 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »


