Hozzávalók:
Elkészítése:
A tököket jól megmossuk, kicsit megtörölgetjük (én nem hámoztam meg, mert elég zsenge volt a héja), hosszában kettévágjuk, és a magvas részt kikaparjuk (ezt most nem használtam fel).
Meghintjük kevés sóval, és félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk rajta, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, felengedjük 0,5 dl vízzel.
Fedő alatt addig főzzük, míg a hús megpuhul (nálam kb. 30 perc volt), majd hagyjuk a levét elfőni.
Közben a rizst sós vízben puhára főzzük. A húsos részt összeforgatjuk a rizzsel.
A tökökből a keletkező levet kiöntjük, majd 2-3 evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetjük.
A csónakokba töltjük a rizses húst. A tejfölt elkeverjük egy kevés sóval, majd belereszeljük a sajtot, és jól átforgatjuk. Rákanalazzuk a töltelékre, és befedjük vele. Füstölt sajtot reszelünk a tetejére.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a tök megpuhul, a villa hegye már könnyen belemegy. (Nekem ez 45 perc volt.)
Melegen, azonnal kínáljuk.
A cukkini mellett a főzőtök is szépen hozza a fiatal terméseit. Az első darabokat egyszerűen megtöltöttem.
A rakott karfiol készítésénél használt tölteléket vettem alapul, és a tetejét sajtos tejföllel és füstölt sajttal borítottam.
Nagyon finom és laktató lett. Külön köret nem készült hozzá.