Húsos töltött tök

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 közepes főzőtök (2*800g)
  • 125 g rizs
  • 500 g darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 csapott kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 0,5 kk házi fokhagymakrém
  • 0,5 dl víz
  • 5 púpos ek tejföl
  • 1 csipet só
  • 8 dkg trappista sajt
  • 5 dkg füstölt trappista sajt

Elkészítése:

A tököket jól megmossuk, kicsit megtörölgetjük (én nem hámoztam meg, mert elég zsenge volt a héja), hosszában kettévágjuk, és a magvas részt kikaparjuk (ezt most nem használtam fel).

Meghintjük kevés sóval, és félretesszük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk rajta, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, felengedjük 0,5 dl vízzel.

Fedő alatt addig főzzük, míg a hús megpuhul (nálam kb. 30 perc volt), majd hagyjuk a levét elfőni.

Közben a rizst sós vízben puhára főzzük. A húsos részt összeforgatjuk a rizzsel.

A tökökből a keletkező levet kiöntjük, majd 2-3 evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetjük.

A csónakokba töltjük a rizses húst. A tejfölt elkeverjük egy kevés sóval, majd belereszeljük a sajtot, és jól átforgatjuk. Rákanalazzuk a töltelékre, és befedjük vele. Füstölt sajtot reszelünk a tetejére.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel addig sütjük, míg a tök megpuhul, a villa hegye már könnyen belemegy. (Nekem ez 45 perc volt.)

Melegen, azonnal kínáljuk.

Tipp:

A cukkini mellett a főzőtök is szépen hozza a fiatal terméseit. Az első darabokat egyszerűen megtöltöttem.

A rakott karfiol készítésénél használt tölteléket vettem alapul, és a tetejét sajtos tejföllel és füstölt sajttal borítottam.

Nagyon finom és laktató lett. Külön köret nem készült hozzá.