Sertés kocsonya recept
Hozzávalók:
- 3 kg sertés köröm /lehet közte füstölt is/
- 20 dkg sertés farok
- 50 dkg bőrke
- 2 kg csülök
- 5 tk só
- 15-20 gerezd fokhagyma
- 5 szál sárgarépa
- 5 szál zöldség
- 10-15 szemes bors
- 5 liter víz
- a díszítéshez pirospaprika
Elkészítése:
A zöldség féléket megpucoljuk, nem kell felvágni mert sokáig főnek. Egy nagy fazékba feltesszük a körmöket és a többi hús félét főzni. Lassú tűzön. Ha fel forrt leszedjük a habját, többször is. Ha már nem habzik akkor beletesszük az előre megpucolt és megmosott zöldségeket és a fűszereket.
5 órán keresztül főzzük lassú tűzön. Úgy tudjuk tesztelni hogy jó lesz-e a kocsonyánk ha fölé tesszük a tenyerünket ragacsos lesz. Akkor biztos jól megdermed, akkor van kész ha könnyen lejön a csontról a hús.
Leszűrjük a levet egy külön fazékba és fél óra elteltével leszedjük róla a zsírt, vagy le itatjuk papírtörlővel. A körmöket és a többi hús félét kis tálkákba adagoljuk és levet merünk rájuk. Dermedni hagyjuk. Ha megdermed lehet díszíteni.