Sertés kocsonya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 kg sertés köröm /lehet közte füstölt is/
  • 20 dkg sertés farok
  • 50 dkg bőrke
  • 2 kg csülök
  • 5 tk só
  • 15-20 gerezd fokhagyma
  • 5 szál sárgarépa
  • 5 szál zöldség
  • 10-15 szemes bors
  • 5 liter víz
  • a díszítéshez pirospaprika

Elkészítése:

A zöldség féléket megpucoljuk, nem kell felvágni mert sokáig főnek. Egy nagy fazékba feltesszük a körmöket és a többi hús félét főzni. Lassú tűzön. Ha fel forrt leszedjük a habját, többször is. Ha már nem habzik akkor beletesszük az előre megpucolt és megmosott zöldségeket és a fűszereket.

5 órán keresztül főzzük lassú tűzön. Úgy tudjuk tesztelni hogy jó lesz-e a kocsonyánk ha fölé tesszük a tenyerünket ragacsos lesz. Akkor biztos jól megdermed, akkor van kész ha könnyen lejön a csontról a hús.

Leszűrjük a levet egy külön fazékba és fél óra elteltével leszedjük róla a zsírt, vagy le itatjuk papírtörlővel. A körmöket és a többi hús félét kis tálkákba adagoljuk és levet merünk rájuk. Dermedni hagyjuk. Ha megdermed lehet díszíteni.