Sárgarépás fasírtgolyók baconben sütve recept
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéslapocka
- 1,5 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 tk házi fokhagymakrém (vagy 3 gerezd fokhagyma)
- 1 nagy szál sárgarépa (10 dkg tisztítva mérve)
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 6 púpos ek zsemlemorzsa
- 2 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg húsos bacon szalonna (7 vékony szelet)
Elkészítése:
A megtisztított répát sajtreszelőn lereszeljük, a petrezselymet pedig nagyon apróra vágjuk.
A húshoz hozzáadjuk a répát, a petrezselymet, a tojásokat, a fűszereket (só, bors, fokhagyma) és a zsemlemorzsát. Nagyon alaposan összegyúrjuk a masszát.
A masszából kb. 14 db golyót gyúrunk és kissé ellapítjuk. A szalonnaszeleteket kettévágjuk. Minden fasírtgolyót betekerünk a fél szalonnával úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön (kissé nyomjuk is bele a húsba).
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel pirosra sütjük (kb. 40 perc).
Tipp:
Nagy családi kedvencünk a fasírt. Legyen az rúdban vagy golyóban sütve. Sokféle töltelékkel kipróbáltam már, de a répa, mint alapanyag még csak most jutott eszembe. Mivel ez a zöldség egy picit édes, ezért a só mennyiségét picit megemeltem. A sütőben készítve pedig nincs olajszag a lakásban, nem kell a gáztűzhely mellett várni, míg minden golyó megpirul. A munka további részét a sütő végzi.
Kínálhatjuk hagyományos körettel, remekül illik hozzá a habos krumplipüré, de hidegtálon vagy sültes tálon is szépen mutat. Nagyszerű vendégváró fogás, mert előre is elkészíthető, hisz hidegen és melegen is finom étel.
A fasírtgolyók számát az egy csomagban lévő bacon szalonnák számához igazítjuk. Nekem 7 csík volt egy tasakban, így 14 részre osztottam a répás húst.