Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rakott kel recept

Rakott kel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 közepes kelkáposzta
    • bors
    • kevés pirospaprika
    • paradicsom
    • zöld paprika
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma,
    • kb. 35 dkg rizs
    • kevés olaj
    • 1 nagy pohár tejföl
    • 0,5 kg darált hús

    Elkészítése:

    A kelkáposztát félbe vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha már kész, leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.

    Addig elkészítjük a rizst, amit kevés olajon megpirítunk, sózunk és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi, többször belekeverve, fedő alatt főzzük.

    A darált húst ugyanúgy tesszük fel, ahogyan a pörköltet szoktuk, kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rárakjuk a darált húst, kevés őrölt paprikát, sót, borsot, stb. és azt is puhára főzzük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Én kevés bazsalikomot is adtam hozzá, de el is maradhat.

    Ha mindez elkészült, jöhet az, hogy leveleire szedjük a kelkáposztát, s zsírozott tepsibe lerakjuk szépen egymás mellé, erre ráhalmozzuk a főtt rizst, elterítjük a leveleken, rámerjük a darált húsos masszát, szafttal együtt, ugyanígy elterítjük, majd betakarjuk a tetejét a maradék levelekkel.

    A pohár tejfölt vékonyan rásimítjuk és közepes sütőben szép pirosra megsütjük.

    Tipp:

    Mi szeretjük a fűszereket, ezért én használok bőven őrölt borsot, bazsalikomot, majorannát, amit a húsba szoktam tenni. A szaftot bátran öntsük rá a rízsre mert akkor lesz jó, nem száraz. Én még közben is szoktam rápötyögtetni tejfölt, mielőbb betakarom a tetejét a kelkáposztalevelekkel. Megjegyzem még, hogy zsírozott tepsibe kezdjük el rakni, ne szárazon, bátran használjuk a zsírt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá