Pisto – Spanyol lecsó recept
Hozzávalók:
- 3 db kis cukkini
- 50 dkg burgonya
- 2 db kápia paprika
- 4 db paprika
- 3 db vöröshagyma
- 1 db padlizsán
- 6 db paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 2 csipet kakukkfű
- 2 csipet rozmaring
- 2 csipet oregano
- 1 ek barna cukor
- 2 db babérlevél
- 1 kávéskanál cayenne bors
- só
- olívaolaj
- 8 db tükörtojás a tálaláshoz
Elkészítése
A cukkinit, krumplit, paprikákat, padlizsánt, egyforma nagyságú kockára vágom. 4 db paradicsomot 2-3 percre forró vízbe mártom, lehúzom a bőrét, majd szintén kockára vágom. A vöröshagymát nagyobb, a fokhagymát apróbb kockára vágom.
Egy megfelelő méretű edényben olajat forrósítok, rádobom a vöröshagymát, megsózom és lassú tűzön 5 percig párolom.
Rádobom a krumplit, sózom és közepes tűzön újabb 5 percig párolom, majd hozzáadom a paprikákat, sózom, ezzel is 5 percig párolom.
Következik a cukkini és padlizsán, sózom, megszórom pirospaprikával, rádobom a kockára vágott paradicsomot, babérlevelet, a többi fűszert és fedő alatt 10-12 percig főzöm.
Ezalatt a maradék 2 db paradicsomot nagy lyukú reszelőn lereszelem, úgy hogy a bőrét nem reszelem bele (egyszerűen kireszelem a bőréből).
Végül hozzáadom a lereszelt paradicsomot, fokhagymát és fedő nélkül pár perc alatt összeforralom.
Tálaláshoz tükörtojást sütök a tetejére és az egészet aprított petrezselyemzölddel hintem meg.
Tipp:
Pisto a ratatouille (francia lecsó) spanyol változata és mint minden ételnek, ennek is sokféle kiváló változata van Spanyolországban. Tálalható önálló ételként, ilyenkor tükörtojást, vagy szeletelt füstölt sajtot tesznek a tetejére, vagy köretként húsokhoz, halakhoz.