Pisto – Spanyol lecsó

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 3 db kis cukkini
  • 50 dkg burgonya
  • 2 db kápia paprika
  • 4 db paprika
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 db padlizsán
  • 6 db paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 2 csipet kakukkfű
  • 2 csipet rozmaring
  • 2 csipet oregano
  • 1 ek barna cukor
  • 2 db babérlevél
  • 1 kávéskanál cayenne bors
  • olívaolaj
  • 8 db tükörtojás a tálaláshoz

Elkészítése

A cukkinit, krumplit, paprikákat, padlizsánt, egyforma nagyságú kockára vágom. 4 db paradicsomot 2-3 percre forró vízbe mártom, lehúzom a bőrét, majd szintén kockára vágom. A vöröshagymát nagyobb, a fokhagymát apróbb kockára vágom.

Egy megfelelő méretű edényben olajat forrósítok, rádobom a vöröshagymát, megsózom és lassú tűzön 5 percig párolom.

Rádobom a krumplit, sózom és közepes tűzön újabb 5 percig párolom, majd hozzáadom a paprikákat, sózom, ezzel is 5 percig párolom.

Következik a cukkini és padlizsán, sózom, megszórom pirospaprikával, rádobom a kockára vágott paradicsomot, babérlevelet, a többi fűszert és fedő alatt 10-12 percig főzöm.

Ezalatt a maradék 2 db paradicsomot nagy lyukú reszelőn lereszelem, úgy hogy a bőrét nem reszelem bele (egyszerűen kireszelem a bőréből).

Végül hozzáadom a lereszelt paradicsomot, fokhagymát és fedő nélkül pár perc alatt összeforralom.

Tálaláshoz tükörtojást sütök a tetejére és az egészet aprított petrezselyemzölddel hintem meg.

Tipp:

Pisto a ratatouille (francia lecsó) spanyol változata és mint minden ételnek, ennek is sokféle kiváló változata van Spanyolországban. Tálalható önálló ételként, ilyenkor tükörtojást, vagy szeletelt füstölt sajtot tesznek a tetejére, vagy köretként húsokhoz, halakhoz.