Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pásztorpite lencsével és marhával recept

Pásztorpite lencsével és marhával
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg marhahús (lapocka, fartő)
    • 1 fej vöröshagyma
    • 100 g szárított lencse
    • 20 dkg sárgarépa
    • 1 kg krumpli
    • 1 dl vörösbor
    • só, bors
    • vaj
    • tejföl
    • sajt (opcionális)

    Elkészítése:

    Az aprított hagymát 1 dkg vajon megdinszteljük. A húst 2 x 1 cm-es darabokra vágjuk, és rádobjuk. A répákat hámozzuk meg, és 1 cm vastag karikákra vágjuk. Tegyük a hús mellé, és sózzuk, borsozzuk. (Ekkora mennyiséghez egy 1,5 teáskanálnyit használok, utólag még korrigálhatok.) Kevés vizet öntsünk alá.

    Amikor a hús már félig megfőtt, öntsük bele a pörköltünkbe a lencsét, utána a vörösbort. Lefedve rotyogtassuk alacsony lángon. (Figyeljünk, hogy ne égjen le, szükség esetén pótoljuk a folyadékot.)

    A krumplit héjastól főzzük meg. (Múltkor tanultam, ha a főzővizet nem sózod, és kihűtöd, remek viráglocsolásra a szerves anyagok miatt).

    Készítsünk egy tömör krumplipürét (a megfőtt krumplit hámozzuk meg, törjük össze), dúsítsuk vajjal és néhány kanál tejföllel. Sózzuk, borsozzuk.

    A húst főzzük majdnem készre. Mikor még icipicit rágós, akkor kapcsoljuk le. Sózzunk utána, ha úgy érezzük. Egy jénaiba öntsük át a ragut, és kanalazzuk rá a pürét. Most reszeljük rá a sajtot a tetejére. Magas lángon süssük a sütőben 25-30 percet.

    Tipp:

    Sütőtál: ovális jénai, kb. 30 x 25 cm

    A pásztorpite lencsével és marhával kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 136 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 11 g
    Zsír: 7 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá