Pásztorpite lencsével és marhával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 40 dkg marhahús (lapocka, fartő)
- 1 fej vöröshagyma
- 100 g szárított lencse
- 20 dkg sárgarépa
- 1 kg krumpli
- 1 dl vörösbor
- só, bors
- vaj
- tejföl
- sajt (opcionális)
Elkészítése:
Az aprított hagymát 1 dkg vajon megdinszteljük. A húst 2 x 1 cm-es darabokra vágjuk, és rádobjuk. A répákat hámozzuk meg, és 1 cm vastag karikákra vágjuk. Tegyük a hús mellé, és sózzuk, borsozzuk. (Ekkora mennyiséghez egy 1,5 teáskanálnyit használok, utólag még korrigálhatok.) Kevés vizet öntsünk alá.
Amikor a hús már félig megfőtt, öntsük bele a pörköltünkbe a lencsét, utána a vörösbort. Lefedve rotyogtassuk alacsony lángon. (Figyeljünk, hogy ne égjen le, szükség esetén pótoljuk a folyadékot.)
A krumplit héjastól főzzük meg. (Múltkor tanultam, ha a főzővizet nem sózod, és kihűtöd, remek viráglocsolásra a szerves anyagok miatt).
Készítsünk egy tömör krumplipürét (a megfőtt krumplit hámozzuk meg, törjük össze), dúsítsuk vajjal és néhány kanál tejföllel. Sózzuk, borsozzuk.
A húst főzzük majdnem készre. Mikor még icipicit rágós, akkor kapcsoljuk le. Sózzunk utána, ha úgy érezzük. Egy jénaiba öntsük át a ragut, és kanalazzuk rá a pürét. Most reszeljük rá a sajtot a tetejére. Magas lángon süssük a sütőben 25-30 percet.
Tipp:
Sütőtál: ovális jénai, kb. 30 x 25 cm
A pásztorpite lencsével és marhával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 11 g
Zsír: 7 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »