Pásztorpite lencsével és marhával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Pásztorpite lencsével és marhával

Hozzávalók:

  • 40 dkg marhahús (lapocka, fartő)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 g szárított lencse
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 kg krumpli
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors
  • vaj
  • tejföl
  • sajt (opcionális)

Elkészítése:

Az aprított hagymát 1 dkg vajon megdinszteljük. A húst 2 x 1 cm-es darabokra vágjuk, és rádobjuk. A répákat hámozzuk meg, és 1 cm vastag karikákra vágjuk. Tegyük a hús mellé, és sózzuk, borsozzuk. (Ekkora mennyiséghez egy 1,5 teáskanálnyit használok, utólag még korrigálhatok.) Kevés vizet öntsünk alá.

Amikor a hús már félig megfőtt, öntsük bele a pörköltünkbe a lencsét, utána a vörösbort. Lefedve rotyogtassuk alacsony lángon. (Figyeljünk, hogy ne égjen le, szükség esetén pótoljuk a folyadékot.)

A krumplit héjastól főzzük meg. (Múltkor tanultam, ha a főzővizet nem sózod, és kihűtöd, remek viráglocsolásra a szerves anyagok miatt).

Készítsünk egy tömör krumplipürét (a megfőtt krumplit hámozzuk meg, törjük össze), dúsítsuk vajjal és néhány kanál tejföllel. Sózzuk, borsozzuk.

A húst főzzük majdnem készre. Mikor még icipicit rágós, akkor kapcsoljuk le. Sózzunk utána, ha úgy érezzük. Egy jénaiba öntsük át a ragut, és kanalazzuk rá a pürét. Most reszeljük rá a sajtot a tetejére. Magas lángon süssük a sütőben 25-30 percet.

Tipp:

Sütőtál: ovális jénai, kb. 30 x 25 cm